Še dobro, da me občasno tu pa tam sodelavka ali prijateljica vpraša, kdaj bo kak nov recept. Tega sem si tako z namenom zapisala … prevečkrat delam namreč kar po občutku … No, k sreči je tale recept tudi “stestiran” na različnih gostih in pohvaljen tako z moške kot ženske strani. Meni je pa tudi nadvse všeč!
Sestavine:
- 3 jajca,
- 100 g medu,
- 400-450 g bučnega pireja,
- 50 g stopljenega masla,
- 100 g ajdove moke,
- 1 čajna žlička jedilne sode (ali pecilni prašek/vinski kamen),
- 10 g začimb za medenjake ,
- 50 g mletih orehov ali lešnikov,
- * 50 ml mleka ali rastlinskega napitka – po potrebi.
Priprava
Jajca penasto vmešamo, dodamo med, bučni pire (bučo spečemo in ohlajeno spasiramo) ter zmehčano maslo. Vse sestavine stepemo kar z metlicami ročnega mešalnika.
Skozi sito presejemo ajdovo moko, mešanico začimb za medenjake in vzhajalno sredstvo. Vse skupaj z mešalnikom vmešamo v tekoče sestavine. Na koncu ročno vmešamo še mlete lešnike ali orehe. Po potrebi dodamo 50 ml mleka ali poljubnega rastlinskega napitka. Masa se mora namreč lepo vliti v pekač, ne sme pa biti preredka.
* Gostota pireja je odvisna od buče, ki smo jo uporabili – čvrst in gost pire dajo hokaido buče – v tem primeru bo mogoče treba dodati še več kot 50 ml mleka/napitka.
Pečemo 20 – 25 minut na 175 °C.
Ko se pecivo ohladi, ga lahko za dodatno sočnost navlažimo s poljubno tekočino. Jaz sem žlico medu raztopila v 50 ml tople vode in s tem napojila zgornjo plast peciva.
Pecivo lahko ponudimo tako kot je, lahko pa ga premažemo s kostanjevo kremo (pri nas je nisem še dobila – v Italiji se dobi kot Crema di Marroni) ali figovo marmelado. Oboje odlično dopolnjuje okus peciva.
Dober tek!